Alleen in de jungle van Cambodja

Cambodja, het land van de Tempel of Ankor en The Killing Fields. Ik heb besloten om naast de toeristische trekpleisters echt het land zelf te willen ontdekken. En hoe doe je dat beter dan een trekking door de jungle? Want Cambodja heeft echt een magische jungle, alles wat leeft en jij nog nooit gezien hebt: is hier te vinden!

En daar sta ik dan na een lange, stoffige rit in Ban Lung

Klaar voor de jungle. Geen uitgestippelde, keurige routes. Nee, als je in Ban Lung de jungle in gaat, huur je een gids in die de weg voor je baant. Dus gaan we met een groepje op zoek naar zo’n gids. Die zijn snel gevonden en het worden er twee. Stiekem vind ik het best spannend: je levert je totaal over aan twee jonge gasten waarvan je hoopt dat ze ook daadwerkelijk de weg weten. Maarja, wie het avontuur wil proeven, moet af en toe een gokje wagen.

Cambodja - Langs de stoffige weg van Bandung

Onderweg laat de gids ons wondertjes van de natuur zien

De meest exotische planten en vogels die je alleen uit boekjes kent. Ik ben diep onder de indruk van de schoonheid van de natuur. ‘Wait’, roept de gids ineens. Hij wijst op een grote mierenhoop met rode mieren. De gids legt uit dat deze rode mieren in Cambodja veel gegeten worden vanwege het hoge eiwitgehalte. Om ze te kunnen eten maakt de plaatselijk bevolking van een groot blad een val. Deze slaan ze kapot en eten de mieren vervolgens rauw op. Brrr…. Het feit dat ik niet sta te springen om rode mieren te eten druipt blijkbaar van mijn gezicht, de gids kijkt me met zijn twinkelende ogen lachend aan.

Na een dag jungle komen we uit bij een prachtig meertje

Het water is lekker fris en heel helder. Al slingerend aan een liaan (dat is zo’n grote klimplant) laten we ons keer op keer in het water vallen. We zijn het als groep er over eens: Tarzan kan nog wat van ons leren!

Slapen doen we in een hangmat

En geloof me, die liggen in films lekkerder dan in het echt! Ik doe geen oog dicht. Maar het maakt me niet uit, want ik laat me betoveren door de geluiden van de jungle. Soms hoor je een kreet van een wild dier, dan weer wat geritsel onder je en plotseling is het muisstil. Het is zo stil dat ik ineens het gevoel heb dat ik keihard aan het ademen ben. Ik vraag me af of de andere mensen ook wakker zijn, maar durf de oorverdovende stilte niet te verbreken. Uiteindelijk val ik toch in slaap.

In Cambodja - slapen in de jungle

Onze slaapplek in de jungle van Cambodja

De jungle ontwaakt, wat een magisch land is dit

De zon schijnt voorzichtig door de takken heen en ik ruik de ochtenddauw van de bladeren. Ik schommel wat heen en weer in mijn hangmat terwijl ik een heel mooi, groen vogeltje boven mijn hoofd zie fladderen. De rest van het reisgezelschap komt in beweging, dus doe ik ook een poging om uit mijn hangmat te komen. Dat valt me nog niet mee, ik ben zo stijf als een plank. Maar dat mag de pret niet drukken, want de gidsen hebben al ontbijt gemaakt.

Op naar dag twee in de mooiste jungle die ik ooit heb gezien!

Wat je nog niet wist over Cambodja:

In Cambodja kun je echt van de gebaande paden afwijken, dingen doen waar het massatoerisme nog niet geweest is. Daarom heeft dit land een speciaal plekje in mijn hart veroverd. De jungle is een geweldige manier om het land te leren kennen. Wat me het meest heeft verbaasd is dat de gidsen voor lunch en avondeten een heuse pannenset tevoorschijn toverden en ons een heerlijke maaltijd met rijst, vis en groente serveerden.

Mooiste rondreizen


Tips, inspiratie & aanbiedingen

scooter europa

Op scootervakantie door Europa? De beste tips voor avonturiers!

Een van de gaafste manieren om Europa te verkennen, is om een rondrit te maken op een scooter. Dit kan natuurlijk je eigen scooter zijn. Maar ook is het mogelij...

Goedkoop op vakantie buiten Europa? Hier 10 interessante bestemmingen op een rij!

Vakantie, we hebben het allemaal nodig op z’n tijd om even bij te komen. Voor velen is het pas echt vakantie als ze de vertrouwde omgeving even achter kunne...