Goedkoop op vakantie buiten Europa? Hier 10 interessante bestemmingen op een rij!

Vakantie, we hebben het allemaal nodig op z’n tijd om even bij te komen. Voor velen is het pas echt vakantie als ze de vertrouwde omgeving even achter kunnen laten. En wat is er dan mooier om tijdens het loskomen van je werk en je huishouden iets van de wereld te zien? Dat klinkt als een dure onderneming, maar dat hoeft helemaal niet. Naast dat je goed moet rondkijken voor goedkope vliegtickets zijn er zeker genoeg leuke vakantiebestemmingen te vinden die ter plaatse interessant én goedkoop zijn. Binnen Europa ken je ze misschien al, dus hier volgen 10 goedkope vakantiebestemmingen buiten Europa.

Cambodja

Het is niet voor niets dat veel backpackers naar Zuid-Oost Azië trekken. De reis er naartoe is relatief prijzig in verhouding tot bestemmingen binnen Europa, maar ter plekke kun je ver komen met je geld. Je kunt je voor bijna niks met de fietstaxi laten vervoeren, prima maaltijden krijgen voor een fractie van de prijs die je gewend bent in Nederland en je dagelijks laten masseren omdat het toch zo goedkoop is. Te midden van al die luxe bezoek je natuurlijk Angkor Wat, de belangrijkste bezienswaardigheid in Cambodja. Het is een enorm, verlaten complex vol indrukwekkende tempels, die je gezien moet hebben. Ook elders in het land, bijvoorbeeld in de hoofdstad Phnom Penh, kun je schitterende tempels bezoeken. Wil je naar een prachtig wit zandstrand, dan kan dat óók nog in Cambodja.

Laos

Laos is het minst bekende land van Zuid-Oost Azië, wat dan ook meteen inhoudt dat het minder overlopen is met toeristen dan bijvoorbeeld Thailand. Je betaalt er ook een stuk minder voor je accommodatie en je eten en drinken. Voor 30 euro per dag kun je prima rondkomen én overnachten. In het noorden bezoek je Luang Prudang, een prachtig stadje met een duidelijk Frans-koloniaal verleden. Vanuit daar kun je de kleurrijke bergvolkeren bezoeken en de prachtige watervallen van Kuang Si. In de kalme hoofdstad Vientiane, gelegen aan de rivier de Mekong, kun je schitterende tempels bezoeken. Een boottochtje op de beroemde rivier hoort ook echt wel bij de Laos-ervaring.

Vietnam

Vietnam is een populaire goedkope vakantiebestemming in Zuid-Oost Azië waar je met je geld ver kunt komen. Hou je van lekker eten, dan kun je er je hart ophalen. Langs de weg worden de heerlijkste dingen klaargemaakt, en het kost allemaal maar weinig. Je bent er als westerse toerist, ondanks het oorlogsverleden van Vietnam, buitengewoon welkom wat betreft de vriendelijke bevolking. Wil je de hectiek van een Aziatische stad meemaken, bezoek dan de hoofdstad Hanoi. Huur voor weinig geld een brommertje en neem deel aan het wonderlijk ongeordende verkeer. Wil je juist een rustige stad bezoeken, reis dan af naar Hoi An. De sfeervolle binnenstad met voorname gebouwen uit de tijd dat de stad een belangrijke havenstad was, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Daarom rijden er geen vrachtwagens en auto’s meer in het centrum, wat voor een kalme sfeer zorgt. Buiten de stad vind je fantastisch mooie vergezichten en een veelheid aan parels van Moeder Natuur. Ga je voor een ‘tropisch’ vakantiegevoel, ga dan naar Palmeneiland.

Bolivia

Bolivia is het goedkoopste land op het Zuid-Amerikaanse continent, maar dat betekent niet dat het geen rijkdommen te bieden heeft. Bezoek het Andesgebergte voor een lager budget dan je in de buurlanden nodig zou hebben. Indrukwekkend zijn de uitgestrekte zoutvlaktes van Uyuni. Wil je de jungle van dichtbij maken, dan kan zelfs dat in het Boliviaanse deel van het Amazonegebied. Bolivia is één van de beste landen in Zuid-Amerika om kleurrijke, inheemse mensen en culturen te ontmoeten. Een goede conditie is noodzakelijk, want het land is erg bergachtig, en hoe hoger je komt, hoe lastiger het wordt om te ademen. Bolivia is een unieke ervaring die op een budget van zo’n 25 euro per dag beleefd kan worden.

Georgië

Ga naar Georgië voordat het overlopen wordt door toeristen, zeiden mensen nog in 2017. Inmiddels is het land in de Kaukasus flink aan het stijgen in de populariteit als vakantiereisbestemming. Of Georgië nu wel of niet buiten Europa valt is een punt van discussie, het feit is dat het helemaal aan het oostelijke uiteinde van het Aziatische deel van Turkije ligt. Eten en drinken in Georgië is een waar genot, met haar smakelijke keuken en uitstekende wijnen. Het kost nog allemaal veel minder dan in Nederland ook. Dat geldt ook voor de accommodatie. Bezoek Georgië om haar fantastische natuur en indrukwekkende, bergachtige landschap. Sla in het oudste christelijke land ter wereld zeker niet de orthodoxe kloosters en kerken over. Een bezoek aan de hoofdstad Tbilisi, prachtig gelegen in een riviervallei, en zeker haar oude stad hoort er zeker ook bij.

Senegal

Bestemmingen in ‘donker’ Afrika roepen bij Europeanen vaak gevoelens van onveiligheid op. Dit is niet nodig voor ieder land daar. Senegal is een veilige vakantiebestemming die van alles te bieden heeft. Met een klein budget kun je er goed rondkomen, want bijvoorbeeld restaurants en openbaar vervoer kost er aanzienlijk minder dan in Nederland. Voor de beste prijzen kun je het beste uit de buurt van de luxe toeristenresorts blijven. Daar vind je bijvoorbeeld de bruisende hoofdstad Dakar met haar kleurrijke markten avonden vol muziek. Wil je wel eens een neushoorn of een giraffe in het wild zien, dan kun je op safari in één van de natuurreservaten die Senegal rijk is. Het is het hele jaar door zonnig in Senegal, en er zijn prachtige stranden waarop je volledig kunt genieten van het goede weer. Vergeet niet ook het bijzondere Roze Meer te bezoeken.

Gambia

Gambia strekt zich uit langs de rivier van de zelfde naam en wordt aan alle kanten behalve aan haar kustlijn omarmd door het veel grotere Senegal. Ook Gambia is een veilig land dat nu al door zonaanbidders wordt gevonden. Restaurants, bier en openbaar vervoer zijn ook hier een stuk goedkoper dan in Nederland, en in tegenstelling tot Senegal zijn levensmiddelen hier ook erg goedkoop. Er heerst een vrolijke sfeer in het land, want Gambianen houden wel van een feestje. Met een beetje geluk zie je tijdens een wandeling door de indrukwekkende Gambiaanse bossen nijlpaarden, krokodillen en apen in het wild. Een boottocht over de Gambia-rivier is zeer aan te raden om iets van het achterland te zien. Bezoek de lokale markten, bijvoorbeeld in de heerlijk chaotische hoofdstad Banjul.

Oezbekistan

Oezbekistan klinkt obscuur, en het land is dan ook nog niet echt door het grote publiek ontdekt. Dat betekent dat je in alle rust kunt genieten van alles wat de fameuze Zijderoute het land gebracht heeft. In Samarkand vind je Registan, één van de mooiste pleinen ter wereld. Je wordt er omringd door drie wonderschoon gedecoreerde islamitische scholen. De stad was dan ook een belangrijke plaats op de Zijderoute. Dat geldt ook voor de stad Buchara, waarvan het historische centrum op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Je bezoekt hier voorname gebouwen als het Po-i-Kalân Complex, het Ismail Samani-mausoleum en de Kosh-madrassa. Het mooiste van alles is dat je voor een appel en een ei kunt rondkomen. Restaurants, levensmiddelen en openbaar vervoer zijn erg goedkoop in Oezbekistan.

Kirgizië

Kirgizië heeft nog niet de naam die het verdient voor haar indrukwekkende, ruige natuur. Maar eenieder die het Centraal-Aziatische land bezoekt komt thuis vol bijzondere indrukken en met vele mooie plaatjes. Het prijsniveau in Kirgizië ligt gemiddeld bij 60 procent lager dan in Nederland, wat betekent dat je in restaurants voor een appel en een ei de buik vol kunt eten en voor bijna niks het land door kunt reizen met het openbaar vervoer. Ook bier en levensmiddelen zijn goedkoop in Kirgizië. De steden in dit land zijn minder de moeite waard, tenzij je van Sovjet-architectuur houdt, maar Kirgizië is een paradijs voor natuurliefhebbers met haar groene heuvels, uitgestrekte meren, ruige berglandschappen en valleien. In het achterland vind je bijzondere inheemse mensen en culturen, en met een beetje geluk schiet je zelfs een plaatje van een sneeuwluipaard, bruine beer of lynx.

Nicaragua

Midden-Amerika heeft een slecht imago waar het op veiligheid aankomt. Een bekende uitzondering daarop is Costa Rica, maar dat land heeft zich al zo ver ontwikkeld als toeristenbestemming dat je er met een klein budget niet meer kunt rondkomen. Een minder bekende maar wel veilige en interessante bestemming is Nicaragua. De prijzen liggen er gemiddeld 30 procent lager dan in Nederland. Uit eten is goedkoop en het openbaar vervoer ook. De koloniale geschiedenis is nog goed terug te vinden in Nicaragua, in het bijzonder de mooie stad Granada. Daar vind je een heerlijke mix van kleurrijke gebouwen, leuke straatjes en terrasjes waar je ontspannen kunt genieten van je omgeving. Je kunt in plaats van Granada ook de leuke studentenstad Léon bezoeken. Witte bountystranden vind je op de paradijselijke Corn Islands, compleet met palmbomen. Het is mogelijk om allerlei leuke activiteiten te ondernemen in Nicaragua, zoals zwemmen onder een waterval en hiken op een vulkaan of een tocht door het regenwoud. De inwoners van Nicaragua zijn relaxed en hartelijk en niet te beroerd om je te helpen.

Mooiste rondreizen


Tips, inspiratie & aanbiedingen

scooter europa

Op scootervakantie door Europa? De beste tips voor avonturiers!

Een van de gaafste manieren om Europa te verkennen, is om een rondrit te maken op een scooter. Dit kan natuurlijk je eigen scooter zijn. Maar ook is het mogelij...

Goedkoop op vakantie buiten Europa? Hier 10 interessante bestemmingen op een rij!

Vakantie, we hebben het allemaal nodig op z’n tijd om even bij te komen. Voor velen is het pas echt vakantie als ze de vertrouwde omgeving even achter kunne...