BioLogisch Tenerife

Ik heb nogal een tic met eten. Mijn eten moet vooral lekker, maar ook echt wel gezond zijn! Je hebt immers maar 1 lichaam en hoe beter je daarvoor zorgt, hoe meer je van het leven kunt genieten. Goed zorgen voor mijn lichaam vind ik dus belangrijk. Daarom ben ik een aantal jaren geleden biologisch gaan eten.

Heel veel biologische groente komt uit Spanje

Dat was me al eerder opgevallen. En nu krijg ik de kans om in de levenden lijve te onderzoeken hoe die biologische groente geteeld wordt. Ik ben namelijk uitgenodigd om twee weken mee te werken op een biologische finca (een soort boerderij) in Tenerife!

Het is weer eens wat anders dan vakantie houden

want er moet ook gewoon gewerkt worden. Toch voelt het voor mij weer als op avontuur gaan en ik zeg daarom met een hele grote grijns: ik kom er aan! Ik vind het prachtig om een land te ontdekken door deel te nemen aan het dagelijks leven. Hoe wonen, leven en eten de mensen daar in Spanje? Ik ga het ontdekken.

Dat lieve houten huisje, midden op de finca, is voor jou

Ik kijk de man bij wie ik twee weken verblijf ademloos aan. Dat sprookjeshuisje daar? Geweldig! ‘Ja, want dan kan je ‘s morgens zo de finca op wandelen en aan het werk gaan.’ Wat ben ik een ongelofelijke bofkont. En het wordt nog beter als ik mijn kleine, schattige huisje binnen loop. Versgebakken brood, verse schapenkaas van de buurman, vers fruit van de finca en verse honing. I am in heaven….

Na een nacht van 12 uur slapen

word ik ‘s morgens helemaal uitgerust wakker. De eigenaar van de finca had al gezegd dat ik van de berglucht goed zou slapen, nou inderdaad. Ik zet thee (pluk uit mijn raam een verse citroen voor in de thee) en eet wat vers brood met schapenkaas. Dan is het tijd om aan de gang te gaan. Vandaag staat snoeien en sproeien op het program.

Tegen lunchtijd voel ik mijn armen, het is hard werken hier

En dan is het heerlijk als er als lunch een warme maaltijd voor je klaar staat. Ik eet als een bouwvakker, wat och wat een genot al dat verse eten! De man kijkt me met een bewonderende blik aan: Wat eet jij veel! Gelukkig mag ik het eten laten zakken tijdens de siësta, nog even lekker een dutje doen. Morgen gaan we onze spullen verkopen op de lokale markt, spannend!

Je Spaans is niet zo best, maar je Duits wel toch?

De volgende morgen vroeg laden we al onze spullen in voor de markt. Vandaag vooral zelfgebakken koeken, drie soorten honing, propolis en echte bijenwas. Er komen ook veel toeristen op de markt, dus vandaag zal ik mijn Duits, Engels en plukje Spaans in de mix moeten gooien. Maar eerst een rondje over de markt wandelen.

Bijna alles is hier biologisch en helemaal niet duur

Waar ik in Nederland €1,49 voor een biologische courgette betaal, is het hier €0,80! De prijs is niet alles, want wat een keuze, wat een variatie! Ik kijk mijn ogen uit. Tenerife is meer dan een eilandje waar je lekker vakantie kunt vieren, bewust en duurzaam leven is hier heel belangrijk. Ik zou nog wel uren kunnen mijmeren over dit heerlijke, pure voedsel, maarreh: duty calls!

Ik wil vandaag met een lege kraam naar huis!

Wat je nog niet wist over Tenerife:

Je kunt hier de lekkerste honing halen die je ooit geproeft hebt. Rauwe, onbewerkte honing, van bloemen uit de bergen! Elke zaterdag is er een biologische markt in Las Chafiras (San Miguel) tussen 9-14. Vooral bekend bij mensen die al jaren komen op Tenerife, niet te vinden op internet. Echt een aanrader!

 

Mooiste rondreizen


Tips, inspiratie & aanbiedingen

scooter europa

Op scootervakantie door Europa? De beste tips voor avonturiers!

Een van de gaafste manieren om Europa te verkennen, is om een rondrit te maken op een scooter. Dit kan natuurlijk je eigen scooter zijn. Maar ook is het mogelij...

Goedkoop op vakantie buiten Europa? Hier 10 interessante bestemmingen op een rij!

Vakantie, we hebben het allemaal nodig op z’n tijd om even bij te komen. Voor velen is het pas echt vakantie als ze de vertrouwde omgeving even achter kunne...