Een wijnreis met kastelen! Frankrijk

Ik hou zo van eten. En weet je wat lekker eten nog beter maakt? Een hele goede wijn erbij. Ik knik dan ook enthousiast als mijn vriend voorstelt een wijnreisje te maken door de Loire in Frankrijk. Lekker langs alle kastelen om daar in de nabije omgeving wijn te proeven. Toen ik een klein meisje was had ik al een fascinatie voor kastelen. In de loop der jaren is daar een liefde voor wijn bijgekomen. Dus eh: wanneer gaan we? Mogen we al?

Ja, we gaan: op naar de Loire!

Tenminste, als de auto nog wil starten. Hoe krijgen we het allemaal in die Panda geduwd? Het is een wonder. Maar hij doet het en we gaan! Na een rit van 800 kilometer komen we aan op onze bestemming: een lief huisje vlakbij Le Mans. De koffers en andere zooi laten we nog even in de auto liggen, eerst even een zeer dringende behoefte vervullen na zo’n lange reis… Een echte Franse croissant!

Op de stoep voor zo’n klein Frans bakkertje

zitten we dan. Als twee kleine kinderen met glimmende oogjes een croissant op te peuzelen. Morgen onze eerste wijn-roadtrip, maar nu eerst even relaxen, die autoroute gaat je toch niet in de koude kleren zitten.

Laten we naar kasteel Chaumont sur Loire gaan

het is een stukje rijden, maar we vervelen ons geen moment. Frankrijk is namelijk een prachtig land om doorheen te rijden. Smalle weggetjes, heel groen, bochten en… ineens zien we een bord aan de kant van de weg staan. ‘Vin’ Mijn Frans is niet heel best, maar ik weet dat dat wijn betekent. Wij kijken elkaar aan: zullen we? En zo lopen we om half 11 ‘s morgens een soort wijngrot in aan de kant van de weg. Even lijkt het alsof er niemand is, maar dan komt er een klein Frans mannetje aanlopen: ‘Bonjour!’ Of we misschien wat wijn willen proeven. Op vakantie mogen dat soort dingen, dus slobberen wij de aangeboden wijn op.

Kijk daar kom je hier voor

De smaak is geweldig. Krachtig, maar geen tannine-attack op je tong. Welja, we nemen een paar flessen mee! Mijn vakantie is al goed. Nu op weg naar het kasteel. Gelukkig zijn we er niet ver vandaan. Na die wijn lust ik wel een kopje koffie. Totdat we voor het kasteel staan. Dat is zo immens groot en gaaf dat ik totaal mijn koffiebehoefte vergeet. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stil gestaan, nog even en er komen ridders op grote, zwarte paarden aangegaloppeerd!

Kasteel met wijn is fijn

want het zijn er zo veel! De geweldige tuinen van Villandry, de prachtige waterpartijen bij kasteel Aazy-le-Rideau en my personal favorite: Chambord! Chambord heeft alles, het is inmens groot, je kunt er een geweldige rondleidingen doen en ze hebben een prachtige show met roofvogels, ridders en paarden. Daar ging mijn prinsessenhartje wel sneller van kloppen!

En dan vergeet ik nog 1 ding

De kaasjes. Die zijn geweldig! En zo eindigt het verhaal: een wijntje in de kasteeltuin met een echt Frans kaasje. (wel uit plastic bekertjes, maar hee, we zijn nog steeds op vakantie!)

Wat je nog niet wist over Frankrijk:

Frankrijk is natuurlijk het land van de wijn. Je hebt heuse wijnhuizen waar je overheerlijke wijn kunt proeven. Echt een beleving en zeker een aanrader. Echter, kijk ook naar die kleine wijnboeren aan de kant van de weg. Je vindt er pareltjes, maar dan wel voor de helft van de prijs!

 

Mooiste rondreizen


Tips, inspiratie & aanbiedingen

scooter europa

Op scootervakantie door Europa? De beste tips voor avonturiers!

Een van de gaafste manieren om Europa te verkennen, is om een rondrit te maken op een scooter. Dit kan natuurlijk je eigen scooter zijn. Maar ook is het mogelij...

Goedkoop op vakantie buiten Europa? Hier 10 interessante bestemmingen op een rij!

Vakantie, we hebben het allemaal nodig op z’n tijd om even bij te komen. Voor velen is het pas echt vakantie als ze de vertrouwde omgeving even achter kunne...